Een nieuwe T(r)ommeltaks??

Vandaag rollen er blijkbaar weer energieke spierballen in het regeringshalfrond. Het debacle rond de 100 euro per jaar die dient te worden opgehoest voor de put van meer dan 2 miljard te vullen, blijft gemoederen bedaren.

Wat nu als we de komende, nog op te bouwen schuld, via een ESCO-denkpiste alvast slim wegwerken?
Ik verklaar me nader. Mijn installatie ‘rijft’ nog 12 jaar lang overgewaardeerde GSC binnen à ratio van 450 euro per stuk. Dit geld moet van ergens komen.

Wat nu als ik mijn tegoeden alternatief wil aanwenden in een versnelde transitie naar energie-efficiëntie?

Ik zou graag mijn contract ombuigen!

 • De eerste 2 certificaten die ik nog zou moeten krijgen, zetten we om in een slimme meter.
  Zo krijg ik vanaf “nu” inzicht te hebben in mijn last aan het net. Prosumenten worden, jammer genoeg, aanzien als een probleem ipv een deel van de oplossing! Aangezien een gefragmenteerde uitrol véél verstandiger dan ineens massaal allemaal in 2019 dit op te leggen, samen met een te grote factuur is dit een win-win.
 • De volgende 20 certificaten zetten we in een batterij [ PW II ] om mijn injectiemoment “in te houden” zodat er geen extra kosten aan het laagspanningsnet hoeven te gebeuren.
  Dit bespaart de netbeheerders enkele kopzorgen en nodeloze investeringen. Noem het een ESCO-principe om dure netinvesteringen te voorkomen!
  De grotere zonneparken zitten op de middenspanning, waar nog voldoende bandbreedte. Daarenboven staan daar reeds digitale meters en vallen zij onder een ander regime.
 • De rest van de certificaten ( in mijn geval 14 ) zetten we om in LED-lampen in onze gemeente. Zo kan de gemeente vanaf nu energie besparen en dat komt allen ten goede.
  Dit geld kan dan beter worden besteed, dan in het betalen van ( te veel verbruik aan ) energie.
  Ik weet dat het er ‘maar’ 14 zijn, maar ieder beetje helpt en als iedere prosument in Vlaanderen zo zou rekenen, zijn dat er toch héél wat!

Het is (kr)omdenken, maar durf jij het aan!?

Lees in dit kader ook nog

%d bloggers liken dit: