Hé Fluvius, hoeveel?

Wordt er gebruik gemaakt van de verkiezingsperiode om de Vlamingen aan een buitenlandse groep uit te verkopen?

Bij een bezoek aan de website van Fluvius viel me op dat er een Engelstalige investor presentation gelanceerd is.  
Voor alle duidelijkheid; dit is een presentatie om voor te stellen hoe sexy men wel is. Hé, investeer in mij aub!
Met de oprichting van Fluvius zijn de Vlaamse steden en gemeenten namelijk ingegaan op een belangrijke eis van China State Grid, namelijk de creatie van één enkele netbeheerder in Vlaanderen. Waarvan nu dus akte.

Van wat ik opvang uit Wallonië hebben de steden en gemeenten ook daar te veel geld betaald hebben voor de overname van de Electrabelaandelen. U weet nog wel; die aandelen die exponentieel in waarde stegen na de aankondiging dat Eandis een zuivere intercommunale moest worden.

De druk die de gemeenten via de nettarieven op hun eigen burgers hebben gelegd om hun financieringsbehoeften op peil te houden, is zo stilaan onhoudbaar geworden. 

Of dacht u hier anders over?
De instap van Infrax, sommigen noemen het nog steeds “fusie”, heeft het financieringsprobleem blijkbaar tijdelijk kunnen afhouden. Deze kleinere netbeheerder stond er immers veel beter voor. Maar nu, met de opmaak van een investor presentation, lijken de gemeenten toch weer te mikken op een (gedeeltelijke) verkoop van de netten.

En wat de fysieke netten ( gas en elektriciteit ) betreft; die zijn eigenlijk eigendom van de netgebruikers. Zij betalen immers de netten via hun energierekeningen! Zo is in Denemarken is wettelijk vastgelegd dat netten die eigendom zijn van gemeenten niet verkocht mogen worden zonder de gebruikers de kans te geven een bod te doen en vice versa.

Daarom beste Fluvius, hoeveel kost het? Ik stelde deze vraag op 1 sept 2015 al eens een keertje! Je blijft een betoverend iets en ja de Vlaming wil hier wel een centje aan geven hoor! 

Lees in dit kader ook nog eens

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: