Opslag

Er is nooit teveel groene energie, wel te weinig blauwe opslag!

 

Het is hét mantra van onze groep. Op congressen of vergaderingen durf ik het wel eens als “challenge” stellen.

Het sluitstuk van het hele verhaal is het zo efficiënt mogelijk opslaan van blauwe* elektronen in één of andere vorm.

Wind waait niet en zon schijnt niet op nét dat moment dat de meeste mensen energie nodig hebben: de piekuren ‘s morgens en ‘s avonds. Het aftoppen van de pieken om de dalen te vullen… Wie dat als geen ander kan beheersen, heeft de sleutel van de energietransitie vast.

De gewoonten om je koffie, badkamerverwarmer, warme maaltijd en afwasmachine ( alhoewel die laatste al uitgesteld kan opstarten ) te hebben, maakt het enerzijds wat voorspelbaar voor de netwerkbeheerder, maar anderzijds zo moeilijk om hiervoor een potentieel aan hernieuwbare energie te voorzien.

Wat als in het midden van de nacht de Belgen wereldkampioen voetbal worden?

Het is het nuttig dit filmpje even te bekijken! Het bijhorend artikel vindt u hier

 

Wij sommen enkele courante potentiëlen op. Zelf volgen we op de voet al deze ontwikkelingen.

Van het moment dat netbeheerder Fluvius het flexibele tarief lanceert, kunnen wij enkele interessante businesscases uitwerken.

Een grote batterijfabriek kondigde onlangs aan dat ze een huisbatterij hadden ontwikkeld. De bedoeling is de energie, overdag opgewekt, op te slaan en tijdens de avond en nacht te gebruiken. Prosumenten zijn nu in staat om hun eigen huis als het ware los te koppelen van het net, een “gridfreehouse” als het ware. Het is een individualistische benadering. Niet ieder dak is geschikt voor deze manier van werken.

nvdr blauwe elektronen: Duurzaam opgewekte elektronen in op- of overslag.

Lees hier meer over

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: