waterkracht

Het meest eenvoudig te beheren en beheersen is de potentiële energie van water. Sinds mensenheugenis is het opstuwen en gebruiken van de kracht van het water een beheersbare techniek.

Ook hier is er een schaalbaarheid mogelijk!

Micro waterkracht:

Het meest opvallende is Turbulent

Het is een pocket vortex waterturbine die haast in je eigen tuin kan worden geïmplementeerd mocht je een beekje in je achtertuin hebben natuurlijk.
Onderstaand filmpje illustreert dit perfect.

Verder zijn er nog enkele, overigens knap uitziende, apparaten die je in de stromende rivier laat drijven. Maar al deze toepassingen hebben meer na- dan voordelen.

Waterkrachtcentrales met stuwmeren

België is niet echt geschikt om waterkracht te gebruiken om energie op te wekken. Op deze pagina lees je meer over ons huidig arsenaal. Er zijn nog wel degelijk plekken om waterkracht te “oogsten”, maar stuwdammen hebben altijd een impact op de omgeving.

getijdencentrale

Eigenlijk is het een bidirectionele stuwdam met klein verval. In landengten waar het verschil tussen eb en vloed in hoogte duidelijker is, kan met deze krachten “oogsten”. De grootste centrale in zijn soort staat momenteel in St Malo en is een leerrijk project, maar ook hier is het wederom een project met een lage ROI ( return on investment ).

%d bloggers liken dit: