Wind

Kontich win(d)t.

Deze vorm van energie-opwekken doet heel wat stof opwaaien. Bij betrokken omwonenden wekt een mogelijk project steeds gemengde gevoelens op.

De argumenten zijn legio: lawaai, slagschaduw, landschapsverminking. Ook de schandalen rond Groenkracht en Electrawinds hebben het imago van deze duurzame energievoorziening schade toe gebracht.

Onze groep bekeek en bestudeerde diverse mogelijkheden van haalbaarheid en schaalbaarheid. Windmolens bieden een nuttige en aanvulling op het zonnepotentieël. Het zorgt ook voor een oplaadcapaciteit tijdens de nacht en in een slim geschakeld net kan zo een basis energiestroom voorzien worden.

1. Kleine windmolens

Deze worden ook wel een urban windmills genoemd. Een proefveld in Vlissingen en eentje in Oostende dienen om te kijken of de fabrikanten wel kunnen geven wat ze beloven. Hier en daar zijn er al particulieren die het wel deden. Toch blijft het een relatief dure investering om maar relatief weinig stroom terug te krijgen.

2. Middelgrote windmolen

Deze molens vinden vaak hun toepassing op afgelegen gebieden die niet op het net zijn aangesloten. In Vlaanderen zouden ze op bedrijventerreinen kunnen worden ingeplant om de plaatselijke behoefte aan te vullen. Recentelijk heeft een West-Vlaams bedrijf een molen ontwikkelt die als het ware een pop-up versie is van een windturbine.

3. Grote windmolens

Deze meest opvallende landschapselementen zijn voorlopig het best in het garanderen van een enorme hoeveelheid stroom tegen een betaalbare prijs. Er valt veel te zeggen over wie ze waar mag zetten en wie er mee kan van genieten. Sommige energieproducenten laten toe mee te investeren in de molen, anderen geven een soort van windaandeel om een molen te mogen stallen.

Wij, als Kontich stroomt, werken er aan om de burgers te laten participeren en genieten van de voordelen die een windmolen kan bieden. Wij denken aan een goedkoper tarief voor de elektriciteit en op langere termijn zouden wij graag de eigenaar worden. Het idee van een burgerwindmolen leeft elders in Europa al langer.

Er werd zelfs een merkwaardig record gebroken in Culemborg! Iets wat in Kontich ook kan??

1 Comment

 1. Ludo Loyens

  Beste ,

  Wij zijn een bedrijf dat pas opgestart is met de distributie van windturbines in Europa. Graag zouden wij onze windturbine bij jullie komen voorstellen. Misschien is er een mogelijkheid tot samenwerking.
  Graag hoor ik van u om dit te realiseren.
  Met Energieke Groeten
  Ludo Loyens

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: