Wind

Kontich win(d)t.

Deze vorm van energie-opwekken doet heel wat stof opwaaien. Bij betrokken omwonenden wekt een mogelijk project steeds gemengde gevoelens op.

De argumenten zijn legio: lawaai, slagschaduw, landschapsverminking. Ook de schandalen rond Groenkracht en Electrawinds hebben het imago van deze duurzame energievoorziening schade toe gebracht.

Onze groep bekeek en bestudeerde diverse mogelijkheden van haalbaarheid en schaalbaarheid. Windmolens bieden een nuttige en aanvulling op het zonnepotentieël. Het zorgt ook voor een oplaadcapaciteit tijdens de nacht en in een slim geschakeld net kan zo een basis energiestroom voorzien worden.

1. Kleine windmolens

Deze worden ook wel een urban windmills genoemd. Een proefveld in Vlissingen en eentje in Oostende dienen om te kijken of de fabrikanten wel kunnen geven wat ze beloven. Hier en daar zijn er al particulieren die het wel deden. Toch blijft het een relatief dure investering om maar relatief weinig stroom terug te krijgen. Toch zijn ook op dit vlak snelle evoluties en betere oplossingen op de markt te vinden. Een combinatie van een vertikale windmolen met een toevoeging van vaste bladen om een vortex te creëren is er zo eentje.

2. Middelgrote windmolen

Deze molens vinden vaak hun toepassing op afgelegen gebieden die niet op het net zijn aangesloten. In Vlaanderen zouden ze op bedrijventerreinen kunnen worden ingeplant om de plaatselijke behoefte aan te vullen. Recentelijk heeft een West-Vlaams bedrijf ( link ) een molen ontwikkelt die als het ware een pop-up versie is van een windturbine.

Wijzelf dachten aan de toepassing om de reservatiestrook voor de supersnelweg ( de brede middenberm van de E19 ) te gebruiken en via een aansluiting op de middenspanning van de Pierstraat het industrieterrein van Satenrozen te voorzien van windelectronen. Zo wilden we ook op de site van Hyundai een waterstofcel van de Lindegroep plaatsen, maar op het laatste moment trok deze autobouwer de staart in. Voorlopig toch ( januari 2019 mochten we terug komen! )

3. Grote windmolens

Deze meest opvallende landschapselementen zijn voorlopig het best in het garanderen van een enorme hoeveelheid stroom tegen een betaalbare prijs. Er valt veel te zeggen over wie ze waar mag zetten en wie er mee kan van genieten. Sommige energieproducenten laten toe mee te investeren in de molen, anderen geven een soort van windaandeel om een molen te mogen stallen.

Wij, als Kontich stroomt, werken er aan om de burgers te laten participeren en genieten van de voordelen die een windmolen kan bieden. Wij denken aan een goedkoper tarief voor de elektriciteit en op langere termijn zouden wij graag de eigenaar worden. Het idee van een burgerwindmolen leeft elders in Europa al langer.

Verder bekijken wij ook een energiepark ( wind en/of zon en/of biomassa en/of opslaggas ) als een geheel waarbij er opslag moet aan gekoppeld worden! Dat kan in de vorm van batterijen, P2G-oplossingen of mobiliteit ( tot perslucht toe ). Wij beseffen héél goed dat iedere omvorming een verlies met zich meebrengt, maar een lange termijnvisie waarbij je bronnen van herwinbare energie gaat afschakelen als het te hard waait of teveel zonlicht aanwezig is, lijkt ons een mooi staaltje van klassiek kortetermijnvisie hebben.

In dit kader besloot de gemeente Kontich dat er enkel duurzame projecten op hun grondgebied mogen komen àls de burger voor 50% mee mag participeren. ( ter info CoGreen 10%, Ecopower 20% ). Het lag mee aan het negatief advies dat onze gemeente gaf aan de tweede aanvraag van W-kracht.

Er werd zelfs een merkwaardig record gebroken in Culemborg! Iets wat in Kontich ook kan??

Lees in dit verband ook

 

imagecredit: Freestock pictures

1 Comment

 1. Ludo Loyens

  Beste ,

  Wij zijn een bedrijf dat pas opgestart is met de distributie van windturbines in Europa. Graag zouden wij onze windturbine bij jullie komen voorstellen. Misschien is er een mogelijkheid tot samenwerking.
  Graag hoor ik van u om dit te realiseren.
  Met Energieke Groeten
  Ludo Loyens

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: