Zonnepark 3.0

Een idee, ontstaan door het sllim aaneenschakelen van technologieën.

Dit is een uitgewerkt en uitgediept concept waarbij meerdere spelers (pro)actief mee kunnen participeren.
Gezien het vrij unieke karakter van het idee is het niet eenvoudig zo veel mogelijk actoren op dezelfde lijn te krijgen. Dit probleem stelt zich, anno 2017, nog steeds.

24b35510ba-foto-BEL10

Ik was blij dat ik op 18 juni 2015 mijn idee wereldkundig mocht maken. Tot op heden heb ik nog geen enkel paneel op deze manier mogen installeren, maar ik begrijp dit. De tijd en de geest zijn er nog niet rijp voor!

Wat houdt het concept in?

Zonnepark 1.0

Ex-minister Turtelboom én haar opvolger huidig minister Bart Tommelein doen er alles om zonnepanelen te laten plaatsen. Aan dat zonnebeleid zijn er toch wat haken en ogen. Bijgevolg gaf ik het een versie 1.0 mee.

Voor een gezin moet dan het principe van de terugdraaiende teller best blijven gelden ( ook al 1.0 ) want de terugdraaiende teller is uit productie. Ieder gezin mag genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Dit geldt tot 10 KVA. Je zou dus je dak vol kunnen leggen en overdag op het net zetten en ‘s avonds er terug afhalen.

Zo beschouw je het net als 1 grote batterij, alleen is het daar destijds niet voor gebouwd. Bijgevolg voorspellen de netbeheerders enorme investeringen als iedereen zonnepanelen zou willen gaan leggen. En ja, zo wordt de factuur voor iedereen duurder!

Tevens gun je al die gezinnen die geen ideaal dak hebben als het ware geen straaltje van de zonnekoek.
Mijn eerste voorstel om dit op te lossen kreeg wel gehoor, maar heeft nood aan een versie 2.0 van het beleid rond zonne-energie.

De grote zonneparken injecteren hun stroom op dat moment dat alle zonnepanelen dat ook doen. Dat zorgt voor zeer lage energieprijzen op momenten, maar vooral voor congestie ( een teveel van stroom ).

Er zijn opkopers op de markt die de zonnesurplussen opkopen en vermarkten. Dus via wat boekhoudigkundig getover wordt er geld gemaakt en da’s nodig ook want die grote parken moeten een rendement krijgen van 5%. Lukt dat niet, geen nood => groenestroomcertificaten!!

Dit is niet echt dé oplossing waar “Kontich stroomt” voor wil staan!

Zonnepark 2.0

Hoe lossen we het probleem op voor die mensen die letterlijk geen panelen kunnen leggen?

In de zoektocht om zonne-energie te laten doorbreken, bedachten we de slogan “leg eens je geld op het dak van een ander“. Eentje die vlot werd overgenomen door de energiedeskundige van een grote nationale partij. Tevreden dat goede ideeën inspireren, maar het probleem is dat het grote probleem van injecteren op minder geschikte momenten niet wegneemt. Het wordt dan ook weer het verhaal van vrij kleine installaties op allerlei daken in de straten van dorpen en gemeenten.

Als het de netbeheerders menens is met het begrip “gelijkheidsbeginsel”, dan kan je beter op een groot dak ( kerk, brandweer, school of bedrijf ) 1 groot én goed onderhouden park installeren. Via een afrekenmechanisme kan je dan simuleren dat de investeerder doet alsof die 5 of 14 panelen op zijn dak liggen. Het blijft een afrekening, maar als de netbeheerders het dan ook nog eens echt menen met een smartgrid is die afrekening via een gecontroleerde solarcoin een fluitje van een cent. Laat dan het IoT ( internet of things ) ook dan eens echt werken in het voordeel van de particulieren.

De huidige inlegsystemen blijven zich laven aan het certificaatverhaal. De grote installaties van Lommel en Gent als indicatie van een vorm van greenwashing zonder visie!

Een uitzondering vormt het initiatief van Denderstroom, hier wordt het “rendement” van de coöperatieve burger gewaarborgd door de energiebesparing van het bedrijf waar de zonnepanelen op geïnstalleerd werden.

Zonnepark 3.0

Vandaar dat wij zochten naar een totaaloplossing die alle fricties voor zonneparken wegneemt en enkel maar andere vormen van opwekking en vooral afname groepeert. Een (burger)energiepark dat enkel maar kan stijgen in rendement, naarmate er meer slimme toepassingen mee verbonden worden.

Opwekking met oost-west panelen.
Gezien de ochtendpieken ( warmtepompen, ontwaken van de maatschappij ) en de langere bevoorrading na het piekmoment kunnen we spreken van een langere baseload met zonne-energie. De injectietarieven zouden dit dan ook best volgen; dit zou inhouden dat een geïnjecteerde kWh ( gemeten met een bidirectionele meter ) prijsafhankelijk is per kwartuur.

Opwekking mét opslag.
Aangezien bij kleinere zonneparken een batterijpack best kan worden voorzien, is het ook verstandig een injectiemoment te voorzien als de noden hoger zijn dat op piekmomenten. Zo kan er een beleid worden uitgetekend dat niet meer naar certificaten ruikt, maar naar innovativiteit.

Het is een beetje de “grote broer” versie van dit verhaal!

Opwekking met overslag naar CNG
Een gevorderde versie is waarbij een surplus aan opgewekte energie niet meer wordt geïnjecteerd maar verbruikt. Het meest eenvoudige is het aardgas oppompen van 2 naar 750 bar. CNG wordt in diverse voertuigtoepassingen al gebruikt. Je kan dan dit opgewaardeerd gas per kg verkopen. Engie rekende al eens een case uit voor ons en na 8 jaar was het station ( € 350 k ) terug verdiend.

Opwekking met overslag naar H2
Een stap verder is deze wat ook op de site van Colruyt Halle gebeurd. Ook hier wordt de overtollige energie niet ‘botweg’ op het net gedumpt, maar via een unit van waterstofnet omgevormd in H2. Deze kan dan via de andere technologie ( brandstofcel ) in personenvervoer dienen voor transport. Bij bekendmaking zou Hyundai mede-investeerder worden, maar om één of andere reden stelden ze het uit. Daarom hebben ook wij in laatste instantie het project moeten on hold zetten. Via de groep Linde kwamen we uit op een kostprijs van € 2,5 M. met een ROI van 11 jaar.

Opwekking door zon en wind met opslag en overslag
Ondernemers mét lef én een groot dak zien het al; door een verstandige mix van wind+zon en juiste balancing tussen opslag, injectie én overslag in groene mobiliteit is er een oplossing voor diverse uitdagingen!

Vandaar deze figuur:

Wat moet nog voorzien worden?
  • een tarief dat varieert met de Belpex, zodat injectiemomenten gestuurd kunnen worden.
  • een slim tarief dat de slimme meter begeleid
  • een overeenkomst met de netbeheerder dat aan en afschakelen, dus gridstabiliteit, beloont.

 

 

1 Comment

  1. Pingback: Geen waterstof in België? | Kontich stroomt!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: